Haglundin huolena materiaalivaje
Puolustusministeri Carl Haglund (ruots.) pitää asevelvollisuuteen perustuvaa järjestelmää ainoana uskottavana vaihtoehtona Suomelle, mikäli tavoitteena on jatkossakin koko maan puolustaminen.
– Koko maan puolustamiseen riittävään ammattiarmeijaan meillä ei ole varaa, Haglund sanoi Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n seminaarissa keskiviikkona.
Haglundin mukaan puolustusvoimauudistus on toteutumassa suunnitellulla tavalla, mutta puolustusministeri on huolissaan ennen kaikkea puolustusvoimien resurssivajeesta. Osoitetut varat eivät riitä tarvittaviin materiaalihankintoihin.
– Jos resurssit eivät pidemmän päälle ole kohdallaan, joudutaan harkitsemaan puolustuspolitiikan fundamentteja, perusasioita, Haglund sanoi.
Nato ja asevelvollisuusarmeija
Dosentti Arto Nokkala uskoo Suomen asevelvollisuusmallin tulevaisuuteen ainakin 10–20 vuotta eteenpäin, ehkä pidempäänkin.
Suomen Nato-jäsenyys ei Nokkalan mukaan suoranaisesti pakottaisi Suomea muuttamaan asevelvollisuuteen pohjautuvaa puolustusmalliaan. Hän pitää kuitenkin todennäköisenä, että ammattiarmeijoiden suuntaan kehittyvän Naton jäsenyydellä olisi vaikutuksia myös Suomeen.
– Nykyinen asevelvollisuusarmeija säilyy todennäköisemmin Naton ulkopuolella, kuin siihen liittymällä, tutkija totesi.
Suomen kaltainen miesten yleiseen asevelvollisuuteen perustuva malli on Euroopassa käytössä vain Kreikassa, Turkissa ja Kyproksella.
Ei ”sukupuolineutraali” vaan yleinen
Prikaatinkenraali Per Arne Five Norjan suurlähetystöstä oli saanut seminaariaiheekseen ”Sukupuolineutraali asevelvollisuus, Norjan malli”. Kenraali huomautti heti kärkeen, ettei Norjan vuoden 2015 alussa voimaan astuva malli ole sukupuolineutraali, vaan yleinen asevelvollisuus. Se koskee sekä miehiä että naisia.
Norjan puolustusvoimat haluavat Fiven mukaan rekrytoida riveihinsä parhaita ja suuri osa heistä on naisia. Noin 60 000 henkilön ikäluokasta palvelukseen kutsutaan 8 000–10 000.
Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Niinistön (ps.) mielestä suomalainen, miesten yleiseen asevelvollisuuteen perustuva malli on paras.
– Puolustuspolitiikka ei ole tasa-arvopolitiikkaa. Ei tasa-arvolla vihollista pysäytetä, Niinistö sanoi.
Ohi meni
Sadankomitean pääsihteerin Eekku Aromaan mielestä suomalainen asevelvollisuus on vanhanaikainen, epätarkoituksenmukainen ja epätasa-arvoinen.
Ne ovat myös Ohi on -kampanjan argumentit, joka kerää nimiä asevelvollisuuden lakkauttamiseen tähtäävään kansalaisaloitteeseen.
Aloite ei kuitenkaan eduskunnan käsittelyyn päädy. Siihen on kerätty vasta 6 850 allekirjoitusta vaaditusta 50 000:sta ja puolen vuoden keräysaika on päättymässä.
MTS:n kyselyssä 68 prosenttia suomalaisista tukee nykyistä asevelvollisuuteen perustuvaa mallia.