Ylen Taloustutkimuksella joulukuussa teettämän puoluekannatusarvion mukaan vihreät saattavat nousta suurimmaksi puolueeksi ensi kevään kuntavaaleissa.
Kokoomus on tippunut toiseksi suurimmaksi puolueeksi Helsingissä, mikä on Taloustutkimuksen johtajan Jari Pajusen mukaan ensimmäinen kerta.
Muutos mahtuu kuitenkin tilastolliseen virhemarginaaliin. Puoluekantansa kertoneiden joukossa se on 3,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin. Vihreiden kannatukseksi mitattiin 25,8 ja kokoomukselle 24,9 prosenttia.
Suurimmista puolueista vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton kannatus on kasvanut Helsingissä vuoden 2012 kuntavaaleihin verrattuna.
Vihreiden lisäksi SDP:n ja Vasemmistoliiton kannatus on kasvanut Helsingissä vuoden 2012 kuntavaaleihin verrattuna.
Vasemmistoliiton 10,8 prosentin kannatus on Helsingissä korkeampi kuin viimeisin valtakunnallinen kannatusarvio. SDP:n 17,7 prosentin kannatus Helsingissä on useita prosenttiyksikköjä valtakunnallista kannatusta matalampi.
Mittaustulos sähköistää kuntavaaleja
Mittauksen tulokseen liittyy paljon epävarmuuksia, vaikka mittauksessa on haastateltu lähes 950 helsinkiläistä. Otokset monien puolueiden kohdalla ovat pieniä oikean tuloksen saamiseksi.
Myös ehdokasasettelu vaikuttaa kuntavaaleissa olennaisesti tulokseen. Ihmiset ovat ottaneet kantaa puolueisiin osittain yleisten mielikuvien varassa.
Yksi asia on kuitenkin varmaa: mielipidemittauksen tulos sähköistää sekä Helsingin kuntapolitiikkaa että kuntavaalikampanjointia. Kokoomus ei hevillä luovuta pormestarin paikkaa vihreille.
Häviö vihreille olisi kokoomukselle valtakunnallista tappiota kirvelevämpi. Kokoomus on tottunut peluuttamaan Helsingissä vihreitä ja sosiaalidemokraatteja omien tavoitteidensa taakse.
Vihreiden ja vasemmiston vahvistuminen muuttaisi kuntapolitiikan askelmerkkejä seuraavalla kaudella olennaisesti.
Pormestarin paikasta tiukka kisa
Helsingin hallinto uudistuu vaalien jälkeen. Kaupunginvaltuusto valitsee kaupungin johtoon pormestarin ja kolme apulaispormestaria. Taistelussa suurimman puolueen asemasta on kyse myös pormestarin paikasta, mikä nostaa kierroksia vaaleissa.
Melko todennäköisenä on pidetty, että kokoomuksen pormestariehdokas olisi entinen pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu, ministeri ja Alexander Stubbille puheenjohtajakisan hävinnyt Jan Vapaavuori. Hän on kartuttanut poliittista pääomaansa Euroopan investointipankin varapääjohtajana.
Vihreät ja Sdp eivät ole asettaneet vielä pormestariehdokkaita. Vasemmistoliiton ehdokas on kansanedustaja, Kataisen hallituksen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.
Valtakunnallisesti ja Helsingissä kannatuksen alamäessä olevan perussuomalaisten ehdokas on kansanedustaja Mika Raatikainen.